Éjszakai szertartás és ami mögötte van

with Nincs hozzászólás

Az elmúlt években egyre több helyen rendeznek esti órákban szertartásokat. Különleges atmoszférája van ilyenkor az esküvőnek. Járva az országot két véglettel találkoztam eddig.

Az egyik gyakori példa:

Gyönyörűen kivilágított dekoráció, pazar oltár, anyakönyvi asztal, ugyanakkor rosszul bevilágított székek, amin az ifjú pár és a tanúi ülnek. Ilyenkor a vendégekre szinte minimális fény esik, szerencsés esetben az örömszülőkre az első sorban jut belőle. Vagyis aki a fényforráshoz közelebb ül rendesen látszik, míg a többiek az ő árnyékát élvezik.

A második eset,

amikor az anyakönyvvezető mögött egy ledlámpa füzér lóg (ami pont olyan, mint egy karácsonyi égősor), és a fénye a nullához közelít. Illetve gyakori és roppant tetszetős, ha a környezetet fáklyákkal világítják meg, ami gyönyörű hangulatot varázsol.

Ilyen esetekben a legjobban összerakott fotós technika mellé is kell néhány szakmai trükk, hogy a kevés fény ellenére szép fotók készüljenek. A következő néhány pontban megosztom veletek mit teszek azért, hogy a képeitek szépek, hangulatosak legyenek:

  • Például nem használok szabadtéren, sötétben vakut. Mert csak azt érném el vele, hogy idegesítően villogna mint a stroboszkóp és szórná a “mű” fényt mindenfelé.
  • A legrosszabb fényekre is lehet építeni a fotózást. Megnézem mit biztosít az adott környezet és eldöntöm, hol lehet szép még némi plusz fény. Legtöbbször bevetek egy-egy plusz lámpát, amit úgy helyezek el, hogy észre sem veszi az ifjú pár, honnan lett hirtelen ilyen jó a megvilágítás. Persze nem a meglepetés okán rakom ide-oda a fényeket, hanem hogy ne legyen árnyékfolt a szemetek alatt vagy ne kelljen „hunyorogni” a szertartás során.
  • Professzionális lámpákat használok. Ezeken az ún. folyamatos fényű lámpákon a fényerő mellett a színhőmérsékletet is tudjuk állítani. De nem csak ezért vagyok válogatós a lámpák terén. Olyan lámpákkal dolgozom, amelyek nem melegszenek, nem termelnek hőt. Szerintem ez a tulajdonságuk roppant praktikus, mert többnyire a dekor anyagok közé kerülnek elrejtésre. Elképzelte már valaki az esküvőjén a forróságtól hullámosodó organza szék masniját vagy az éppen lángra kapó papír virágait? Egy rémálom. Pedig sajnos nem lenne egyedi eset.
  • Csúcstechnológiás fényképezőgépvázakat és nagy fényerejű objektíveket használok az éjszakai képeknél is. Magas ISO tartományban, (bocsánat a szakzsargonokért, aki kicsit ért hozzá értékelni fogja a plusz tippet 🙂) nagy érzékenység mellett is jó minőségű képek készülnek. A Fuji X-T3 23mm f1.4, 35mm f1.4 és 56mm f 1.2 kombináció tökéletesen bevált erre a célra.
  • És nem szabad kihagynom, milyen fontos a csapatmunka, amennyiben dolgozik mellettem videós vagy cinematográfus kolléga. Velük folyamatosan össze kell hangolnunk a mozgásunkat, ki, mikor és hogyan helyezkedik, illetve világít.