Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

with Nincs hozzászólás

Nap, mint nap felteszik nekem ezt a kérdést érdeklődő párok telefonon keresztül, vagy ajánlatkérő üzenetben.

A kedvenc Fuji objektívemet (pedig nagy kincs nekem az 56mm 1.2) rá merem tenni, hogy a legtöbb páros amikor összegszerűen is választ kap erre a kérdésére meglepődik, többen pedig csodálkoznak, hogy egy esküvői fotózás mekkora munkadíjjal jár.

Ez érthető szerintem, hiszen nektek érdeklődő pároknak ez idegen terület, mint nekem például a hidegburkolás. (Kértem mostanában több ajánlatot az udvarunk térkövezéséhez. Itt is ugyanaz a helyzet. Eltérő munkadíjak, különböző hozzáállású szakemberek és különböző minőségben kivitelezett munkák.)

 

Mielőtt a fotósok által használt árazási technikákról esne szó, egy dolgot fontos leszögeznem: a minőségnek ára van! Mint minden más területen.

A profi esküvői fotósok igyekeznek megfelelni a legújabb trendeknek, elvárásoknak, ennek megfelelően a felszerelésüket folyamatosan fejlesztik (a fotótechnika nagyon hasonlít a számítástechnikához például, mert az újabb és újabb kihívásoknak könnyebb és profibb felhasználhatósági igényeknek a fényképezőgép gyártók is igyekeznek megfelelni).

Ezeknek a technikai eszközöknek (gépek, objektívek, vakuk, számítógépes háttér…) az értéke egy professzionális fotós esetében minimum 7-8 millió forint és akkor még a legálisan használt szoftverekről nem is beszéltünk.

Ehhez hozzájön egy több éves fotós tudás, tapasztalat, aminek a megszerzése szintén nem volt egy olcsó dolog. Hazai képzések nemzetközi workshopokon való részvétel, online oktatások.

Hitelesített, elismert szakmai végzettség! (Ez az, ami nálunk Magyarországon finoman szólva hagy némi követelményt maga után, hiszen sokan a mai napig szakmai végzettség nélkül vállalnak fotózást. Minden tiszteletem az olyan kollégáké, akik egy másik szakma mellett lettek fotósok és szereztek fotográfus oklevelet).

Persze itt felvetődik egy olyan kérdés is, hogy aki másodállású fotós az miért mondja magát profinak. Nem megbántva őket a szép minőségben kivitelezett fotósorozataikat, de érdemes azon elgondolkodni, hogy ha valaki tényleg profi valamiben, akkor miért nem abból él? (Miért van mellette más munkája? Szombaton délelőtt kicsit még dolgozom a családi üzletben aztán megyek az esküvőtöket fotózni… Mennyire tud valaki ráhangolódni egy esküvőre? Mennyire tud összpontosítani? Mennyire kipihenten érkezik így fotózni?).

Érdemes ajánlatkérés előtt végig gondolnotok milyen minőségű és stílusú fotókra vágytok, mert egy valami biztosan minden jegyespárra igaz: Mindenki minőséget vár a munkadíjért cserébe!

 

A következőkben nézzünk néhány árképzési technikát, amivel találkoztok majd az esküvőszervezés alatt.

 

A „darabáras” fotográfus:

 

„Nálunk nincsen fix ár, nem kell előre csomagot választani, teljesen Ti döntitek el mire és mennyit fizettek majd. Kiszállási díj sincs, mert veletek utazok, együtt a Ti autótokkal, hogy jobban megismerjük egymást.”

A képek darabszámának nincs korlátja, 1db kép például 430Ft.

Gondold végig!

Egy 130 fős átlagos esküvő esetében, ha fotós kolléga korrektül teszi a dolgát, akkor 1500 -2000 képet exponál.

Itt jön a fekete leves. Mert van, ami előre nincs felétek kommunikálva!

Nagy valószínűséggel a fotók kiválasztásakor tudod meg, hogy minimum 1000 db fotót ki kell választanod, hogy nyomdai minőségű képeket adjon át.

430×1000 = 430 e Ft, ami csak a digitális képek ára, nincs fotókönyv, előhívott papír fotó, csak külön díjért.

 

 

 

Az „olcsóbb a többieknél” fotográfus:

„Nálunk az lesz amit szeretnétek, mindenben alkalmazkodunk, de van egy kiindulási pontunk.”

Ez pedig a következő: 300 db átadott kép az esküvőről 150 e Ft.

Így vagy megelégszel egy egész nap és kreatív fotózás után, ha az is van ennyi képpel, vagy megvásárolod a többit darabáron.

Lesz olyan, aki ezt előre közli veled és lesz, aki nem. Akárhogyan is, ha végig gondolod az előbbi példánál maradva egy 130 fős esküvőn a 300 db kép felét a gratuláción és a csoportfotózások alatt elkészített képek kiteszik. Mi marad a többi eseményből, kreatív fotózásból. Kötve hiszem, hogy a kötelezően elkészített képek mellett 150 képpel el lehet mesélni egy egész napos esküvőt, 2 szertartással a mulatságon át és kreatív fotózás pillanataiig.

Gondold végig!

150 e Ft a kiindulási munkadíj (300 db kép), ehhez jön hozzá darabárhoz kötött képek rátok sózása, értékesítése, ahogy tetszik…

Tegyük fel szeretnél még 800 db fotót. 430 Ft/kép. Ez így pluszban 344 e Ft, vagyis utólag, a fotózás nem 150 ezer forintba, hanem 494 e forintba került.

Hm… szeretnétek papír képeket, albumot? További felárért lehetséges.

 

A „Csomag áras” fotográfus

”Előre elkészített csomagok vannak az alapján, amit a párok szoktak kérni, válaszd ki melyik tetszik neked.”

Nincs ezzel baj, ha a csomagok tartalma (rendelkezésre állási idő, átadott képek száma… találkozik az elképzelésetekkel).

Minimál csomagtól haladva eljutottok egy prémium csomagig. Ahogy haladsz a csomagok között egyre több szolgáltatással bővülnek. Így ezzel emelkednek a csomagárak is.

Találsz majd olyan csomagajánlatot is ami tele lesz ajándékokkal.  Ajándék 50 papírkép (kb 2000 Ft), ajándék fotóalbum (3500-5000 Ft) ami gyenge minőségű, ezt támasztja alá az alacsony beszerzési ára is. Egy minőségi fotókönyv 30 e Ft-tól indul és nem esik szét egy hónap alatt.

Sokszor a csomagokban rendelkezésre állási időt etikátlanul igazítják az esküvőtök eseményeihez.

Például, ha van menyasszonytáncotok, ami rendszerint éjfélkor kezdődik, abban nincs pár perces csúszás, majd átöltözés és miután köszönt Titeket a vőfély vagy ceremóniamester megy tovább a buli.

Hosszú évek tapasztalata, hogy ennek hajnali 1 óra előtt nincs vége. Mégis sokan éjfélig vagy hajnali 1 óráig adnak ajánlatot, utána pedig megkezdett fél óránként plusz munkadíjat számolnak fel.

Ezeknek a csomagoknak az árai már 60 e Ft-tól kezdődhetnek és minden fotósnál máshol áll meg.

A legtöbbször a csomagárat a rendelkezésre állási idő szabja meg, de valójában az, hogy sokan a konkurenciájuk alá akarnak menni árban.

Ez is egy megközelítés! Ugyanakkor nem a legtisztességesebb kevesebb összegre szerződni előre tudva, hogy óradíjat is biztosan felszámítanak majd.

 

Amiben én hiszek és talán ezt igazolják vissza az általam fotózott párok is:

  • Az általam adott ajánlat: kiszámítható, átlátható, legyen az csomag ajánlat, vagy egyedileg összeállított személyre szabott szolgáltatás, ahol minden tétel tisztán látszik. Így az ajánlat megnyugtató is lesz számotokra.
  • Tudod azt, hogy melyik igényedet hogyan fogom kiszolgálni.
  • Nincsenek rejtett költségek, utólag benyújtott költségtételek.
  • Ami igazodik a pénztárcátokhoz, úgy, hogy közben a minőség sem csorbul!
  • Mindez szerződésben van rögzítve!
  • Tisztán látszik, a munkadíj, a kiszállási költség (ha van).
  • Számlázási adatok! Igen számlát kapsz a munkadíjakról.

 

100 % biztonságot, kiszámíthatóságot kaptok tőlem. Nem kell aggódnotok egy percet sem mi lesz a következő lépés.

 

Ha szeretnéd tudni a Ti esküvőtöket hogyan tudom elvállalni keressetek bizalommal! Egyeztessünk egy személyes konzultációt.

Nagy Károly

Esküvői Fotó Designer